Bučni pire
18. november 2013 - Ekoklub novice / Zdrava prehrana in recepti
Zimske buče so bogat vir betakarotenoidov, ki imajo antioksidativne in protivnetne lastnosti. Uravnavajo imunski sistem, preprečujejo bolezni oči, kože in druge civilizacijske bolezni. Bučna semena vsebujejo kakovostne beljakovine, pomembne nenasičene maščobne kisline, magnezij, mangan, fosfor, železo, baker in cink, E vitamin, beta karoten, B-kompleks in vitamin K. Vsebujejo bioaktivne snovi, ki znižujejo LDL holesterol, zmanjšujejo poapnenje žil, zavirajo rast prostate, čistijo sečne poti, razbremenjujejo trebušno slinavko in krepijo mehur (Matjaž Kološa, univ.dipl.inž.živ.tehn.)
Čas priprave: 30 minut
Potrebujemo:
500 g zimske buče
1 čebulo
1 č. žlico kokosove maščobe
100 g bučnih pešk
zeliščno sol in sojino omako
1 limone
1 č. žličko kurkume in muškatnega oreščka ali
1 č. žličko cvetlično-zeliščne mešanice sončni poljub (Sonnentor)
košček svežega ingverja
1 dl bučnega ali sončničnega olja
1 dl sojine smetane (Soja dream)
Priprava: Bučo razpolovimo, odstranimo semena in jo narežemo na rezine. V ponvi (lahko v pečici) raztopimo košček kokosove maščobe, dodamo narezane buče in jih pokrite dušimo približno 15 minut. Med dušenjem po potrebi zalijemo z žlico vode. V mešalniku sesekljamo olupljeno korenino ingverja in čez noč namočene bučne peške. Dodamo dušene buče, limonin sok, zeliščno sol, začimbe in smetano in dobro premešamo. Bučni pire ponudimo kot prilogo k različnim jedem ali kot namaz.
Vir: Skupaj za zdravje človeka in narave