Kako odženemo prehlad?
8. december 2013 - Ekoklub novice / Zdrava prehrana in recepti
»Ob prvem znaku prehlada in gripe…« Takšen začetek stavka že poznate, a tokrat bo nadaljevanje drugačno, kot ste ga vajeni.
Ne bomo vam svetovali, naj preženete simptome, ker vemo, da si boste s tem naredili slabo uslugo. Če vaše telo potrebuje premor, če se v njem kopičijo snovi, ki želijo ven, je nespametno zaradi »žura v službi«(?!) in večerje s prijatelji umetno zniževati vročino in ustavljati očiščevalne procese v telesu.
To ne pomeni, da se morate s prehladom kar sprijazniti. Veliko lahko storite, da ga boste hitreje premagali, a na naraven način. Še več – dosežete lahko celo, da do prehlada sploh ne pride.
Preventiva je boljša od kurative!
Dolgoročno okrepi imunski sistem le razkisanje, razstrupljanje, telesna hidracija in zagotavljanje kakovostnih hranil. To pomeni, da vam superživila, kot so alge ali aloe vera, lahko zelo pomagajo, le da ne smete čakati prvih znakov prehlada. Raziskave so namreč pokazale, da je njihov merljivi vpliv na imunski sistem opaziti šele po najmanj štirih tednih jemanja.
Steber našega imunskega sistema je v našem črevesju, zato je posebno v zimskih mesecih pomembna skrb za črevesno floro s kakovostnimi probiotiki in prebiotiki (prebiotična prehranska dopolnila npr. FloraZym, naravni mlečnokislinski napitki npr. Dinkula, Avita, sok zeljnice), kislo zelje in repa…). Za redno vzdrževanje dobre presnove in kot dodatna pomoč pri premagovanju virusov, bakterij, kvasovk in zajedavcev zelo koristi tudi kokosova maščoba.
Prva obrambna črta
Rastlina ehinaceja (ameriški slamnik) ima neverjetno lastnost, da v izredno kratkem času poveča število naših obrambnih celic (makrofagov in limfocitov). Na trgu je veliko preparatov z echinacejo. Eni so narejeni iz sveže scejenega soka zeli, drugi so alkoholni izvlečki, ki iz rastline »iztisnejo« še več. Če uporabljate njen izvleček, dajte prednost tistemu iz cele rastline (zel, cvet in korenina), ki je veliko močnejši od izvlečkov, v katerih uporabljajo le nadzemni del rastline. Ehinacejo dobite tudi v obliki čajev in tablet. (Na trgu je veliko različnih izdelkov iz echinaceje. Preverite, ali so jih pridelali brez kemije!)
Dodatna ojačitev je udarna doza vitamina C. Nahaja se v šipku, limoni (nikar je ne ožemajte v vroč napitek, s tem namreč vitamin C, ki je občutljiv na toploto, uničite), aceroli,zeleni papriki,kolerabi in drugi zelenjavi. Če uživate vitaminske dodatke, dajte prednost pridobljenim iz naravnih sestavin. Izogibajte se sintetičnemu vitaminu C!
Za pospešeno delovanje imunskega sistema boste potrebovali tudi več vitaminov A, E in B12, v naravni obliki.
Vaše naravne obrambne sposobnosti podpirajo še ingver, česen, slez, grahovec in čebula. Dr. Alfred Vogel, legenda švicarskega zeliščarstva, v »Ljudskem zdravniku« navaja, da že narezana čebula, ki jo čez noč pustite stati ob vaši postelji, zelo dobro očisti vaše dihalne poti. Splača se preizkusiti.
Kitajski zdravilci priporočajo zaradi polisaharidov, ki jih vsebujejo, gobe shitake. Polisaharidi so namreč izredno močni spodbujevalci imunskega sistema. Priporočljivo je zaužiti 60 do120 gramov gob shitake dvakrat ali trikrat na teden.
Tudi cink je zelo pomemben element za krepitev odpornosti. V lekarnah ga dobite v obliki tablet ali pastil. Še veliko bolj koristno je uživanje s cinkom bogate hrane, kot so na primer soja in polnozrnata ekološko pridelana žita z globokimi koreninami. Veliko cinka vsebujejo tudi jajca (če poznate kokoš, ki jih je znesla).
Vročina je blagoslov!
To, da ste vroči, pomeni, da vaša obramba dobro deluje. To je »najpametnejši« in najdragocenejši odziv našega telesa, saj dobesedno podkuri vsiljivcem. Pustite, naj se sovražniki »cvrejo« v ognju! Če ogenj pogasite, pomagate virusom in bakterijam! Dokler je temperatura v mejah znosnega, je ne zbijajte. Ko pa preseže 39o C, se ohladite v mlačni vodi ali preprosto odkrijte. Če vas zebe, vas bo pogrel in najhitreje prepotil lipov čaj!
Ustavite nastajanje sluzi!
Ne uživajte hrane, ki pomaga ustvarjati sluz v grlu in sinusih. Mleko in mlečni izdelki spodbujajo nastajanje sluzi. Tudi žitom, ki vsebujejo gluten (pšenica, oves, ječmen,…), in drugim jedem z veliko beljakovinami, se je dobro v času, ko se borite proti prehladu in gripi, odreči. Uživajte čim več ekološko pridelanega sadja in zelenjave. Od žit vam bodo najbolj pomagali proso, ajda, kvinoja (perujski riž) in amarant. Namesto običajnega mleka sojino ali riževo. Namesto kravjega sira tofu ali mlad kozji sir. V lekarni lahko dobite tudi preparate na osnovi zdravilnih zelišč, ki učinkovito redčijo sluz in s tem preprečujejo nastanek bolečih zastojev v nosu, čelu in sencih. V Nemčiji je na primer naravno zeliščno zdravilo Sinupret bolje prodajano od sintetičnih zdravil za blaženje simptomov. Sinupret preprečuje, da bi se sluz zgostila in v sinusih ustvarila sekundarna gojišča za bakterije. Tako bi lahko iz viroze nastala bakterijska infekcija, ki pa jo je treba zdraviti z antibiotiki.
Obvarujte nosno sluznico.
Kapljice za nos imajo tudi svojo slabo stran. Hitro zožijo kapilare, s čimer zmanjšajo izloček iz nosu, hkrati pa slabijo prekrvitev in privedejo do suhe in razdražene kože. Ob daljši uporabi lahko sluznico celo poškodujejo, spremenijo njen pH in pripravijo dobro podlago za Candido Albicans.
Zelo učinkovit in naraven način je izpiranje nosu s slanico. (Gripo in prehlad tudi odlično preprečuje.) Pripravite si jo lahko sami: prekuhajte liter vode, dodajte veliko žlico čiste morske ali, še bolje, himalajske soli. Vdihnite v eno nosnico, zadržite nekaj sekund, nato nos izpraznite. Če bi radi to počeli udobneje, kupite v lekarni ali specializirani trgovini pripravek iz sterilne morske vode, skupaj s praktičnim razpršilcem. To vam bo zelo olajšalo dihanje in hkrati negovalo nosno sluznico.
Glavobol ni obvezen.
Glavobol je ponavadi posledica dehidracije ali zatekanja. Če ste prehlajeni, pijte več vode z nekaj kapljicami slanice. Inhalacija olja po-ho vam bo pomagala odpreti dihalne poti. Tudi že omenjeni zeliščni preparati, ki redčijo sluz in delujejo protivnetno, so zelo koristni. Masaža vratu, dlani in stopal omili bolečine.
Na sence in vrh nosu nanesite kapljico do dve kapljici čistega eteričnega olja sivke, evkaliptusa, kapljic 31 ali olja po-ho. Nos se vam bo odmašil in pritisk v glavi hitro popustil.
Hitro odpravite poškodbe!
Vneto grlo in sluznico lahko zelo hitro obnovite z islandskim lišajem, pomaga tudi pripravek iz cimeta in medu, sirup smrekovih vršičkov, propolis in podobno.
Pri težavah z bronhiji pa se je dobro izkazal bršljanov izvleček.
Vzemite si čas za počitek!
Še nekaj! Ko se vaše telo z vsemi silami bori proti bolezni, je pomembno izogibanje drugim naporom. Ne igrajte junaka, ki zmore vse! Ne nasedajte, da v službi ne zmorejo brez vas in da se bo svet sesul, če se ne boste napolnili z instantnimi zdravili in prišli na delo. Vse več je ljudi, ki prehlad in gripo prebolevajo na nogah čez vso zimo. S tem okužijo še svoje sodelavce, prijatelje, in prav nič ne pripomorejo k večji storilnosti podjetja. Čez deset let pa, ko bo zaradi takšnega posiljevanja vaše telo pokleknilo pred kakšno resno boleznijo, boste spoznali, da svet zmore tudi brez vas.
Le farmacevtska industrija bo vesela vašega stanja. Zato si ZDAJ vzemite nekaj dni počitka in naj telo samo opravi svoje delo do konca.
Ko simptomi izginejo, bitke še ni konec. Ne poskušajte že prvi dan nadomestiti vsega, kar ste zamudili, in ne pojejte vsega, čemur ste se v dneh prehlada odpovedali. Posebej nevarno bo, če »navalite« na sladice. Sladkor zavira delovanje vašega imunskega sistema. Še vsaj en teden potem, ko simptomov ni več, v vašem organizmu tli »bojni ogenj« in vaše obrambne sile uničujejo še zadnje horde vsiljivcev. Da se vam ne bi zgodilo kot v Iraku, kjer se nemiri vlečejo še dve leti po »uradni zmagi«, bodite previdni in nadaljujte z okrepitvami v obliki vitaminov, lahke hrane, veliko tekočine in drugih ukrepov, ki pomagajo imunskemu sistemu, vsaj še teden dni.
Vsakič, ko premagamo bolezen brez vnosa novih toksičnih snovi, je naš imunski sistem okrepljen. Jemanje kemičnih pripravkov, ki simptome le prikrijejo, pa lahko deluje v nasprotno smer.
Pripravila: Sanja Lončar- Skupaj za zdravje človeka in narave