Včlani se
Novice
Kategorije novic

Kus kus solata s poprovo meto

17. september 2014 - Ekoklub novice / Zdrava prehrana in recepti

Kus kus solata s poprovo meto
Ste radi ustvarjalni in drugačni pri svojih kuharskih podvigih? Potem v kuhinjo vključite eterična olja! Krasno aromatična bodo dala piko na i prav vsaki jedi. Več o tem, kako jih uporabljati v mojem spodnjem članku, za pokušino pa še en m…oj slasten in hiter recept: toplo-hladna kuskusova solata s poprovo meto

Toplo-hladna solata s kamutovim kuskusom, zelenjavo in eteričnim oljem poprove mete je ena mojih najljubših jedi, ki jo lahko postrežete kot glavno jed ali kot solato, za kosilo ali večerjo, prileže pa se ne glede na letni čas. Čudovito osvežilna in lahkotna, a nasitna in zdrava ter izredno hitro pripravljena.

Sestavine za 2 osebi
- 1 skodelica kamutovega (ali drugega) kuskusa
- 1 korenček
- 1 pastinak ali zelena
- četrt pora
- 10 češnjevih paradižnikov
- pol skodelice kuhane čičerike (ali iz pločevinke)
- kokosovo olje ali mast za pečenje
- hladno stiskano arganovo olje
- sok sveže limone
- sveže mleta sol ali solni cvet
- sveže mlet poper
- sveža poprova meta, sesekljana
- svež koriander, sesekljan
- ekološko eterično olje poprove mete

Priprava
Kuskus prelijemo z dobro skodelico vrele slane vode, ga pokrijemo in pustimo stati 5 do 10 minut, da vpije vodo. Medtem pripravimo zelenjavo: korenček in pastinak ali zeleno narežemo na paličice, por nerežemo na tanke kolobarje, češnjeve paradižnike pa na 4 dele. Močno segrejemo ponev, dodamo malo kokosove maščobe in na hitro popečemo posebej korenček in pastinak ali zeleno, da ostaneta še hrustljava.
Kuskus odkrijemo in ga z vilico razrahljamo ter ga pustimo, da se deloma ohladi. Dodamo še topel korenček in pastinak ali zeleno, svež por in paradižnik ter odcejeno čičeriko. Dodamo sveže stisnjen sok polovice limone, deviško arganovo olje, sol, poper, sveže sesekljano poprovo meto in koriander ter dobro premešamo, da se sestavine prepojijo. Če je potrebno, dodamo še malo limoninega soka, olja ali začimb. Za konec dodamo še 2 kapljici ekološkega eteričnega olja poprove mete in ponovno premešamo. Solato ponudimo takoj, čudovita pa je tudi čisto hladna.
Pri sestavinah se lahko tudi malce poigrate in jih zamenjate po lastnem okusu. Pri zelenjavi lahko izberete tudi bučke in/ali jajčevce, če ne marate ali nimate koriandra, lahko uporabite samo svežo poprovo meto ali pa tudi samo eterično olje, če svežih zelišč ni pri roki.

Dober tek!

Pripravila: Maja Šantl, Amalu