Ne bodimo zaspani
23. oktober 2014 - Ekoklub novice / Zdrava prehrana in recepti / Zdravje
V hladnih dneh se pogosto ne gibljemo dovolj, morda tudi premalo pijemo in prebava se lahko upočasni. To pa pripelje do slabega počutja, utrujenosti. Občutek imamo, da so sklepi otrdeli in nismo več gibčni. Seveda je najboljša rešitev razgibavanje in dolg sprehod, a tudi v kuhinji lahko kaj naredimo za vitalnost in dobro voljo.
Veliko lahko pomagajo dobro izbrane začimbe. Uporabimo take, ki jih že tisočletja ljudje uporabljajo za pospešitev prebave in razkisanje telesa. Tokrat bomo uporabili zelo priljubljeno kombinacijo kurkume, koriandra in kumine.
V Indiji in na Tajskem s to mešanico največkrat začinijo stročnice ali pa zelenjavo, ki vsebuje veliko škroba (sladki krompir, korenje, mung in azuki fižol). Danes bomo to mešanico uporabili za zelenjavo. Kurkuma pomaga jetrom in žolču, koriander in kumina pa olajšata delo črevesju.
Kljub temu, da so palačinke lahko mastne in pečene, po njih ne bomo zaspani. Ostalo bo dovolj energije za radosti na snegu.
Zelenjavne gratinirane palačinke:
- 300g pirine polnovredne moke (ali pšenične polnovredne moke)
- 300ml mleka
- 300ml vode
- Ščepec soli
- 1 čajna žlička mletega janeža
- Palmino olje za peko
Nadev:
- 500g svežega korenčka (ali gomolja zelene)
- 1 srednje velik por
- 1 čajna žlička kurkume v prahu
- 1 čajna žlička mlete kumine
- 1 čajna žlička mletega koriandra
- 1 jušna žlica sončničnega ali sezamovega olja
- ½ čajne žličke ingverja v prahu
- 200g mehke skute ali tofuja
- 3dl mleka (kravjega ali sojinega)
- Sol po okusu
Iz moke, mleka in vode naredimo gladko zmes za palačinke. Na palmini maščobi jih nato spečemo.
Korenček (ali zeleno) naribamo, por narežemo na kolobarje in damo v ponev. Dodamo olje in nekaj žlic vode ter segrevamo, dokler zmes ne začne cvrčati. Med mešanjem dodamo vse začimbe in dušimo še 5 do 8 minut, dokler se zelenjava ne zmehča. Po potrebi dodamo le malo vode, toliko, da je nadev gost. Da bo nadev lepo kremast, mu dodamo še 100g skute. S tem nadevamo palačinke in jih zavijemo. Zložimo jih v pekač in prelijemo z zmesjo mleka in preostale skute. Pečemo v pečici še 15 minut na 180 stopinj C.
Nadev lahko poljubno zamenjamo s špinačo, porom, spomladi pa bosta na vrsti čemaž nato še regratovi cvetovi. Ta preprosta jed je hitro pripravljena.
Enak nadev lahko uporabimo tudi za zelenjavne zavitke.
Testo za zavitke naredimo podobno kot za piškote, le na ga ne sladkamo.
500g polnovredne pirine moke
100ml sončničnega olja
150ml vode
½ čajne žličke soli
V moko z rokami vmešamo olje tako da dobimo enakomerno zmes. Nato posolimo in dolivamo vodo. Zamesimo dokaj trdo testo, ki se ga da lepo oblikovati. Po potrebi dodamo še malo vode. Oblikujemo kroglice premera približno 3cm (40g). Vsako posebej razvaljamo v obliko kvadrata in nadevamo z nadevom, ki ne sme biti preveč moker. Prepognemo v trikotnik ali kako drugo obliko. Zložimo na pomaščen pekač in pečemo v pečici 15 minut na 190 stopinj C.
Nadev je lahko tudi iz sadja ali skute.
Pustite domišljiji prosto pot!
Pripravila: Marija Kočevar Fetah, Trgovina Jablana, BTC Tržnica, Ljubljana