Kategorije novic
Ajdovi štruklji s proseno kašo
2. januar 2014 - Ekoklub novice / Zdrava prehrana in recepti
Ajdovi štruklji s proseno kašo so pravi stari slovenski štruklji. V tem receptu samo skuto zamenja tofu. Avtorica: Suzana Kranjec
Sestavine (za en zavitek štrukljev potrebujemo):
- za testo:
100 g ajdove moke
slan krop
- za nadev:
20 g prosene kaše
1 žlico tofuja
1 žlico sojine smetane
sol
Priprava:
1. Ajdovo moko poparimo s slanim kropom, da lahko zamesimo čvrsto testo.
2. Proseno kašo skuhamo do mehkega. Ko voda povre in je kaša dovolj gosta, ji dodamo tofu, sojino smetano, posolimo in gladko zmešamo. Zmes naj počiva vsaj pol ure, da postane bolj mazava.
3. Ajdovo testo položimo na moker papir za peko. Raztegnemo ga z rokami. Da se nam ne prijema rok, tudi te prej pomočimo v vodo.
4. Testo premažemo z nadevom. in ga zvijemo s pomočjo papirja za peko. Zavitega v krpo, štrukelj kuhamo v kropu 35 minut. Lahko pa ga ovijemo tudi s prozorno folijo in soparimo 40 minut.
5. Krpo oz. folijo odvijemo in počakamo, da se štrukelj nekoliko ohladi. Zadostuje kot glavna jed, če pa služi kot priloga h kisli repi ali zelju, ga na koncu poljubno začinimo in prelijemo z oljčnim oljem. Sladka različica te jedi je zelo okusna tudi hladna.