Kakijeva pita
12. november 2014 - Ekoklub novice / Zdrava prehrana in recepti
Oh, kako medeno je pričakovanje tistega obdobja v letu, ko zorijo kakiji… kaki je ena sama milina, polna medu, vanilije in nežnih užitkov. Pa še tako zdrav je:
- za razstrupljanje organizma
- poživlja presnovo
- znižuje holesterol
- proti zlati žili
- koristen za ledvice, jetra, oči, kožo, lase, dlesni, zobe, kosti…
- deluje proti utrujenosti
- pomaga v boju proti boleznim (povečuje odpornost) in stresuKaki ima številne dobre lastnosti saj vsebuje: tanin, pektin, sladkorje, sadne kisline, vitamine (beta karoten, E, B-1, B-2, B-6, nikotinska kislina, folna kislina, pantotenska kislina, biotin, C), minerale (natrij, kalij, kalcij, fosfor, magnezij, železo, cink, jod, fluor, krom, baker, selen)…
V Sloveniji praznujemo praznik kakijev vsako leto v Strunjanu, letos bo 15. in 16. novembra, prireja ga Turistično društvo Solinar Strunjan. V Strunjanu je kakijevih nasadov največ pri nas, praznik pa je prizorišče, poskušate ne samo kaki temveč tudi ostale dobrote iz tega božanskega sadeža (kakijevo marmelado, kakijev sladoled, kakijevo krostato, posušen kaki, …) nekaj zabojčkov pa vzemite domov za kak mesec ali dva kakijev juter, posladkov in trenutkov samo zase.
Na Prazniku kakijev se predstavljajo tudi drugi prijazni pridelovalci dobrot, ki najbolje uspevajo na Obali ter severnem Primorskem – tudi posebna gospa Emilija Pavlič, avtorica številnih domislenih ter zdravih kuharic, ki je prispevala spodnji recept za kakijevo pito.
KAKIJEVA PITA ZA STARO IN MLADO
Za 5 oseb potrebujemo:
- 10 zrelih kakijev,
- 2 dl pšeničnega zdroba,
- 2 dl trsnega sladkorja ali sladkorja v prahu,
- 2 dl polbele moke;
- košček masla za pekač.
- Za preliv: 4 dl sladke smetane, 2 jajci
Zdrob, sladkor in moko na suho zamešamo in zmes večkrat presejemo. Pekač, ki ni iz teflona, greblona ali kovine namažemo z maslom in na tanko posujemo s polovico zmesi. Dodamo plast na kolobarje narezanih kakijev in na tanko potresemo z drugo polovico zmesi.
Na vrhu naj bo plast kakijev. Jajca in smetano stepemo in prelijemo čez kakije. Pekač na rahlo potresemo, zmes prebodemo z vilicami, malo počakamo, da se živila med seboj malo prepojijo nato damo v hladno pečico. Pečemo 45 minut na 200 stopinj Celzija. Sladice po vrhu ne sladkamo!
Nasvet. Zmes zdroba, moke in sladkorja mora biti tanka, da jo preliv lahko prepoji. Ker v sladici ni pecilnega praška ali sode jo lahko jemo še dan ali dva. Doma pripravljena peciva s pecilnim praškom ali drugimi industrijskimi dodatki moramo naslednji dan zavreči!
Mi pa k receptu dodajamo – pito postrezite na energijskem krožniku z zlato rožo, ki energijsko okrepi vse, kar postavimo nanj.
Pripravila: Vesna Topolovec- Oblike narave