Kus kus z zelenjavo
5. avgust 2014 - Ekoklub novice / Zdrava prehrana in recepti / Zdravje
Jedi iz pšenica so primerne tudi za bolj vroče mesece, ker ne segrevajo. Za pripravo zelenjave uporabljamo čim manj maščobe, raje dušimo. Praženje organizem segreva. Tudi česen raje uporabljajmo previdno, le malenkost za okus, saj ne hladi. Kot začimbe so primerni kumina, koriander, janež in koprc. Tudi gobe so po ajurvedi primerne za toplejše dni. Še posebej zdravilne so šitake gobe, ki imajo številne zdravilne učinke. Lahko jih uživamo tudi presne. Buče in bučke so bogate z vodo, minerali, vlakninami in zelo koristno vplivajo na izločala. Brokoli spada med najbolj raziskano in zdravo zelenjavo s številni bioaktivnimi snovmi in varovalnimi lastnostmi. Pripravljajmo ga čim manj termično obdelanega.
Potrebujemo:
250 g kus kusa
2,5 dl vode
1 južno žlico kokosove maščobe
2 stroka česna
1 veliko rdečo papriko
2 srednje veliki bučki
3 stebla stebelne zelene
2 pesti brokolijevih cvetov
1 pest šitake gob
1 č. žličko jušne osnove v prahu
ščepec kumine, koriandra
1 j. žlica nasekljanega peteršilja
zeliščna sol
Priprava:
V ponvi na žlici maščobe prepražimo na kocke narezano papriko ter kolobarčke zelene in bučk. Dodamo sesekljan česen, cvetove brokolija in narezane gobe. Dušimo le nekaj minut, da zelenjava ostane hrustljava. Med dušenjem po potrebi zalijemo z majhno količino vode. Začinimo s kumino, koriandrom in zeliščno soljo. Posebej zavremo vodo, solimo, dodamo kus kus in ga dobro premešamo. Ugasnemo in pustimo stati pet minut. Kus kus še enkrat premešamo in ga vmešamo v zelenjavo. Potresemo s peteršiljem. Jed postrežemo s paradižnikovo omako – salso ali tofujevo omako z zelišči.
Čas priprave: 15 minut
Objavljeno na portalu Skupaj za zdravje človeka in narave