Včlani se
Novice
Kategorije novic

Recepti- Marija Kočevar Fetah

7. april 2014 - Ekoklub novice / Zdrava prehrana in recepti / Zdravje

Recepti- Marija Kočevar Fetah

JEČMENOVI SVALJKI (»čevapčiči«)

Za 6 oseb:

  • 200g ješprenja
  • 200g tofuja
  • 1dl sončničnega olja
  • 300g korenja
  • 300g svežega zelja
  • 1 čebula in 1 strok česna (po želji – ni nujno, namesto tega je lahko 1 por)
  • 20g soli (1 jušna žlica)
  • 1 žlica mletega koriandra
  • 1 žlica kurkume – mlete
  • 1 žlica indijske kumine – jire – mlete
  • Po želji 1 žlica garam masale
  • 200g polnovredne pirine moke
  • Olje za cvrtje

Ješprenj skuhaj in ohladi. Pazi, da ni preveč vode, ker bo drugače masa preveč pocasta. Zelenjavo sesekljaj in prepraži na olju ter ji dodaj vse začimbe. Premešaj s kuhanim ješprenjem, naribaj zraven še tofu in na koncu dodaj pirino moko. Dobro premešaj in oblikuj poljubne svaljke, kot oreh velike kroglice ali polpetke. Ocvreš jih lahko v globokem olju. Lahko pa jih tudi spečeš v ponvi na zelo malo maščobe ali pa v pečici. V tem primeru jih zloži na pomaščen pekač. Glej da bo razdalja med svaljki vsaj 1cm.

Zraven postrezi s sezonsko solato.

ČIČERIKIN NAMAZ-VILLAGE FOLK

SESTAVINE:

- 500g čičerike

- 250g čičerikine moke

- 3 lovorjevi listi

- 3dcl olivnega olja

- 100g tahini paste

- 100g vloženih oliv

- 30g morske soli

- 20g kurkume

- 20g mlete rimske kumine (jeera)

- voda po potrebi

Postopek: čičeriko namočimo v mrzli vode dan preden želimo delati namaz. Ko smo pripravljeni za delo, čičeriko skuhamo do mehkega – približno 1 uro(dobro operemo, damo v lonec in prelijemo z mrzlo vodo toliko, da sega 1-2cm nad čičeriko).

Medtem dobro premešamo čičerikino moko v 0,5l mrzle vode in segrevamo do vrelišča. Ves čas mešamo. Zmes naj vre vsaj 2 minuti, medtem po potrebi dodamo še vode, da se zgosti le toliko, da lahko mešamo z metlico. Odstavimo in primešamo vse začimbe in olje.

Kuhana čičerikina zrna fino zmeljemo v mešalcu (pred tem odstramino lovorjeve liste). Zraven zmeljemo tudi olive in primešamo tahini pasto.  Vse skupaj primešamo k kuhani zmesi iz čičerikine moke. Tako dobimo gladek namaz.

Uporabimo ga kot namaz za obložene kruhke, gostilo za kremno juho.

Če ga malo razredčimo, postane odličen preliv za testenine ali preliv za solato. Če mu dodamo še olja in limonin sol, dobimo odlično majonezo.

»MUNG DAL« JUHA

Za 4 osebe potrebujemo:

150g mung dala (zeleni mung fižol – olupljen) ali rdeča leča

1 šopek svežega čemaža

1 strok česna (ni nujno)

1 brokoli

1 korenček

2 jušni žlici sezamovega olja

1,2l vode

1 čajno žličko mlete jeere (rimska kumina, kumin)

1 čajno žličko mlete kurkume

1 čajna žlička mletega kardamoma

sol po okusu

čili po okusu (ni nujno)

Mung dal namočimo v mrzli vodi za nekaj ur, nato ga dobro operemo. Prelijemo s svežo mrzlo vodo in kuhamo 10 minut. V lonec obvezno dodamo še lovorjev list. Na sezamovem olju le za nekaj sekund prepražimo sveže zdrobljena semena začimb in kurkumo, nato dodamo ostalo zelenjavo. Dušimo toliko da se malo zmehča (5 minut) in dodamo h kuhanemu dalu. Pustimo da vse skupaj vre še 2 do 3 minute, dodamo sesekljan čemaž, posolimo in ugasnemo ogenj.

V času, ko svežega čemaža ni več, uporabimo por, čebulo, drobnjak ali peteršilj. Dobra je tudi sesekljana rukola, zgodaj spomladi in pozno jeseni pa regratovi listi. Ta dva juho pogrenita in jo naredita še bolj prijazno jetrom.

Če imamo dieto, ki prepoveduje praženje, začimbe in zelenjavo kuhamo skupaj z mung dalom. Na koncu dodamo sezamovo ali olivno olje.

Kadar želimo, da je juha bolj bogata, ji na koncu dodamo narezan prekajen tofu. Zraven postrežemo z rižem ali rženim kruhom.

MUFINI

400g eko pirine (ali pšenične) moke

1 kom (30g) vinski kamen Biotop

150 g  – bio surovi trsni sladkor

100g mletih lešnikov ali orehov

60g čistega kakava ali fino mlete rožičeve moke (po želji)

1 čajna žlička cimeta

lupinica 1 limone

50g kokosove maščobe  – bio

70ml sončničnega olja

500ml sojinega mleka  –  ali sadnega soka

2 jabolki

Suhe sestavine dobro premešaj. Moko lahko preseješ skozi sito skupaj z pecilnim praškom., da bodo mufini bolj rahli in enakomerno narasli.

Kokosovo maslo razpusti v lončku, dodaj sončnično olje in sadni sok. Jabolka dobro operi in nareži na drobne kockice. Primešaj k olju in soku.

Modelčke za mufine na debelo namaži s kokosovo mastjo in potresi s sezamovimi semeni. Segrej pečico in šele nato zmešaj suhe in mokre sestavine. Po potrebi dodaj še malo vode, da bo masa bolj sočna. Nadevaj jo v modelčke in peci v pečici pri 180 C 20 minut. Če pečica nima ventilacije, povišaj temperaturo na 190 – 200 C.

Namesto jabolk lahko uporabiš banane ali katerokoli sezonsko sadje. Zelo dobre so borovnice ali maline. Tudi slive in breskve so odlične.

Kakava ni nujno dodati, lahko pa dodaš zdrobljene koščke čokolade.

Variant je nešteto, kar veselo v akcijo.

PRAZNIČNA TORTA

Sestavine za biskvit:

250g pirine ali pšenične polnovredne moke

70ml javorjevega sirupa ali 70g trsnega sladkorja

50g suhih borovnic (ali kakega drugega suhega sadja)

½ jabolka, ki ga narežemo na drobne kockice

80g kokosovega olja, na sobni temperaturi

15g vinskega kamna (ali sode bikarbone)

½ čajne žličke mletega cimeta

2dl sojinega (ali kakega drugega mleka) in voda po potrebi

V moko najprej primešamo vinski kamen in cimet nato ostale sestavine. Mešamo počasi s kuhalnico, da dobimo gosto tekočo zmes. Prelijemo jo v namaščen manjši model za torto, ki smo ga posuli z drobtinami. Pečemo 15 minut pri 180 C.

Pečen biskvit ohladimo na rešetki in ga prerežemo, da dobimo 2 kroga. Če imate 2 modela, specite vsakega posebej.

Za kremo potrebujemo:

  • 4dl sojinega (ali riževega) mleka
  • 60g kokosovega (ali kakavovega) masla
  • 40g riževe moke (ali koruznega škroba)
  • 30g fino mlete kokosove moke
  • 100g kokosovega ali palminega olja
  • 30ml javorjevega sirupa
  • Za noževo konico mlete vanilije (ali 1 vanilin sladkor)
  • Ščepec soli

Obe polovički napojimo s 50ml sirupa, ki smo ga razredčili z 100ml vode. Premažemo ju z domačo marmelado in spodnjo polovico obložimo z narezanim svežim sadjem (banane, ananas, jagode, maline) ali s sadjem iz kompota.

Krema:

Sojino mleko segrevamo in med tem dodamo sol, sladkor in riževo moko, ki smo jo zmešali z malo vode. Stalno mešamo z metlico za sneg, da se ne naredijo grudice in ko se zgosti, dodamo še agar-agar in začimbe. Odstavimo in mešamo toliko časa, da je krema gladka. Lonec s kremo damo v večji lonec (ali pomivalno korito) z mrzlo vodo da se čim hitreje ohladi in med tem vmešamo kokosovo olje. Ko je krema gladka, jo vlijemo v model na spodnjo plast in preko sadja.

Pokrijemo z zgornjo plastjo in tudi to premažemo s kremo. Po želji potresemo z naribano čokolado in sadjem ali jedrci.

Damo v hladilnik za vsaj 2 uri.

Pripravila: Marija Kočevar Fetah, Trgovina Jablana, BTC Tržnica, Ljubljana