Sejtan, tofu, pekarna Jablana
10. april 2014 - Ekoklub novice / Zdrava prehrana in recepti
TOFU
Upamo si trditi, da proizvajamo enega najboljših tofujev naokoli. Zelo smo se potrudili pri nakupu tehnologije, ki nam to omogoča (Takai) – in ta dejansko samo mehanizira velik ročni potek. Vse vmesne dele je še vedno treba opraviti ročno.
Ko izberemo sojo, je ta vedno z eko certifikatom. Tako je naš tofu biološki in na moč podoben originalnemu iz Japonske. Jablana tofu lahko dobite vakumsko zapakiran v vrečkah, kot običajno, ali pa v kozarčku – še čisto neobdelanega, ki še vedno plava v svoji sirotki.
SEJTAN
Najstarejši recept za izdelavo sejtana smo našli v Vedah! Na ta način ga izdelujemo tudi mi, ročno ga izpiramo iz skrbno izbrane moke. To je naporen postopek, a se splača. Sejtan je odličen in lahko prebavljiv. Iz njega potem izdelamo različne zrezke in polpete pa tudi gotove nadeve za vašo lazanjo ali sarmice.
PEKARNA
Kruh imamo vsi radi in predstavlja nujen del našega vsakdana, zato je toliko bolj pomembno, da je kvaliteten. Hočemo, da je mehek in okusen in nočemo zaradi tega vanj umesiti nekih čudnih aditivov iz še bolj čudnih laboratorijev! Uporabljamo samo polnozrnato pirino in pšenično moko. Na posebno željo naredimo tudi koruznega, ajdovega, rženega, kamutovega … Kruh kot so ga delale babice naših babic.
Zavedamo pa se, da včasih potrebujete samo nekaj malega, da vas okrepča do toplega kosila in tako so nastali takšni in drugačni žepki, prav tako iz polnozrnate pirine in pšenične moke in sveže zelenjave ali sadja. Greste na piknik ali plezat v hribe? V Jablani vas čaka odlična popotnica! Seveda izbiramo le med ekološkimi surovinami in če se le da, pridelanih v Sloveniji.
Pripravila: Marija Kočevar Fetah, Trgovina Jablana, BTC Tržnica, Ljubljana