Veganski pirini piškoti po občutku :)
22. februar 2014 - Ekoklub novice / Fito in aromaterapija / Zdrava prehrana in recepti
Tile pirini piškoti so poželi precej navdušenja, zato sem pripravila “okviren” recept, s katerim se lahko igrate in ga prilagajate glede na vaš okus in sestavine, ki jih trenutno imate doma. Količine so bile “izmerjene” po občutku, zato so le okvirne. Naj vas pri pripavi vodita ljubezen, intuicija in domišljija.
Sestavine
cca 300 g pirine moke
cca 60g (oz. po okusu) rjavega sladkorja
cca 150g rastlinske ali kokosove margarine (trde)
cca 100g zmletih oreščkov po želji (orehov, lešnikov, mandljev)
malo ovsenega ali drugega rastlinskega mleka
2 čajni žlički vinskega kamna
ščepec soli
začimbe po želji: cimet, kardamom, pimet, vanilija
rozine, namočene v rum
po želji eterično olje cimeta in sladke pomaranče
Priprava
Vinski kamen presejemo z moko, dodamo zmlete oreščke, sladkor, sol, začimbe in na koščke razdrobljeno margarino. Z rokami dobro pregnetemo, da nastane drobtinam podobno testo. Dodamo rozine z malo ruma, eterična olja in toliko mleka, da nastane mehko testo. Testo poskusimo in dodamo, če mu glede na naš okus in želje še kaj manjka:)
Alternativa: namesto sladkorja lahko uporabimo tudi bolj zdrav agavin ali javorjev sirup. V tem primeru mleko verjetno ne bo potrebno oz. zelo malo.
Pečico segrejemo na 180°C. Na pomokani delovni površini testo nežno razvaljamo in z modelčki oblikujemo piškote. Lahko pa testo oblikujemo v majhne kroglice in jih nato sploščimo v piškote. Pekač obložimo s peki papirjem in ga malce pomokamo. Piškote položimo na pekač malce narazen in pečemo 12 do 15 minut, da lepo pozlatijo. Preložimo jih na mrežico in pustimo, da se ohladijo.
Zraven piškotov lahko ponudimo stepeno sojino smetano, dušene jabolčne krhlje, pa tudi kakšno domačo marmelado:)
Dober tek!
Pripravila Maja Šantl – AMALU